11 pjesama inspiriranih književnim djelima

Film, muzika i književnost međusobno crpe inspiraciju za nova djela. Filmovi su snimani prema književnim predlošcima, i ponovno snimani u bezbroj verzija, u pjesmama su opjevani likovi i radnje nekih od najpoznatijih djela književnosti, a ponekad i knjige nastaju prema filmovima. Primjera ima mnogo, a u današnjem postu predstavljamo samo neke od pjesama koje su inspirirane poznatim, i manje poznatim, književnim djelima.

1. David Bowie, 1984

Poznati distopijski roman Georgea Orwella poslužio je kao inspiracija priličnom broju pjesama, a Bowie je koncipirao i cijeli mjuzikl prema romanu. Ipak, mjuzikl nikada nije ugledao svjetlo dana, ali se zato pjesme mogu pronaći na njegovom albumu Diamond Dogs iz 1974.

2. Blind Guardian, The Bard’s Song

Tolkienov svijet bi trebao dobiti zasebnu temu, čak i kad se radi samo o pjesmama inspiriranim njegovim djelima. Blind Guardian su 2003. objavili Bardovu pjesmu baziranu na Hobitu, a uvjerite se sami kako to zvuči u izvedbi heavy metal benda (subjektivno mišljenje – odlično).

3. Police, Don’t Stand So Close to Me

Sting sa svojim tekstom aludira na roman Vladimira Nabokova, Lolita, a nekada kontroverzni roman sasvim je dobro poslužio za hit singl kojim su osvojili Grammy 1980. godine.

4. Annie Lennox, Love Song for a Vampire

Annie nije samo bila inspirirana Stokerovim romanom o Drakuli, već je ova pjesma i tema istoimenog filma iz 1992. u režiji Francisa Forda Coppole. Jedna od boljih “vampirskih” pjesama, zar ne?

5. Kate Bush, Wuthering Heights

Baziran na jedinom romanu Emily Brontë, Orkanski visovi, ovaj debi ostaje Katein najprodavaniji singl do danas. Pjesmu je napisala iz perspektive Catherine dok moli Heathcliffa na prozoru da je pusti unutra. Poznavaocima Visova poznata je i scena koja slijedi kada saznamo da je  zapravo… (spoiler alert) njezin duh na prozoru.

6. Radiohead, 2+2=5

Još jedna orvelovska pjesma, također bazirana na 1984, podsjeća nas kako je na kraju romana (još jedan spoiler?) individualnost protagonista potpuno uništena kada popušta pred totalitarističkom izjavom da su dva i dva zapravo pet.

7. Bruce Springsteen, The Ghost of Tom Joad

Lik iz klasičnog romana Johna Steinbecka, Plodovi gnjeva, ima glavnu ulogu u Springsteenovoj izvedbi. I to u dva navrata, jer iako objavljena 1995. godine, Springsteen je odlučio pjesmu ponovno snimiti za svoj album High Hopes.

8. Jefferson Airplane, White Rabbit

U psihodeličnoj pjesmi Jeffersoni se koriste slikama iz djela Lewisa Carrolla, prvenstveno Alisa u zemlji čudesa, ali i nastavka Alisa s one strane ogledala. Ipak, ovdje je Bijeli zec dobio naslovnu ulogu.

9. Franz Ferdinand, Ulysses

Ulysses je rimski naziv za grčkog mitološkog junaka Odiseja, a ujedno i naziv romana Uliks Jamesa Joycea. Roman koji je često meta rasprava, svakako je inspirirao i ovaj brit indie bend.

10. Guns N’ Roses, November Rain

Jedna od najpoznatijih balada ikada, zapravo je bazirana na kratkoj priči Without You Dela Jamesa. Priča je objavljena u njegovoj knjizi 1995., iako su Guns N’ Roses pjesmu izdali tri godine prije.

11. The Rolling Stones, Sympathy for the Devil

Svoju inspiraciju su pronašli u djelima Baudelairea, kao i u romanu Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova. Sporazumi čovjeka sa vragom – oduvijek  zanimljiva tema piscima i autorima.

Imate li prijedlog koja bi se pjesma mogla pronaći na ovom popisu? Ostavite svoje mišljenje u komentarima ispod. Za dodatnu inspiraciju, ovdje je još 15 pjesama inspiriranih književnim djelima!

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: