12 razloga zašto pokloniti knjigu!

Knjige čine odlične poklone u ovo vrijeme darivanja. Ili zapravo u bilo koje vrijeme, kada smo kod toga. Nekoliko puta sam i sama osmišljavala rođendanske poklone oko djela književnosti i nadam se da su im se svidjele (znate tko ste!).

Nedavno sam naišla na ovu divno ilustriranu infografiku koja mi je odmah izmamila osmijeh na lice i ideju za kolumnu. Info je složen slatko, koncizno i zabavno, no ja bih vam rekla malo više o tome. Da, knjige su čudesa, na čemu se cijela stranica i zasniva. I kao što je autor infografike napisao, “u svijetu koji se brzo kreće prema digitalnome, ništa nije bolje od davanja/primanja fizičke knjige na poklon”. Uz pomoć navedene ilustracije, ovo su moja dodatna mišljenja zašto baš knjige čine tako dobre poklone…

1. KNJIGE SU UVIJEK PRAVE VELIČINE. Za razliku od odjeće, što uspijeva samo ako iznimno dobro poznajete osobu koju darivate. Iskreno, pogotovo ako je u igri muško – žensko darivanje. Niti je sve u veličini (više o tome pod #10). Kada poklanjate knjigu, dovoljno je znati jedan od interesa kako biste dali savršeni poklon. Što pokloniti zaljubljeniku u modu? Od raznih lookbookova do Vrag nosi Pradu i samih modnih vodiča, za svaki interes se pronađe nešto zanimljivo. Možda za nekoga tko voli tehnologiju? Osim očitog, za dublji džep e-čitača, prihvatljiviji cijenama mogu biti pregledi kroz tehnološka dostignuća, pa čak i povratak na fikciju s nekim cyber trilerom.

2. KNJIGE JE LAKO UMOTATI. Na ovome možete uštedjeti puno vremena! Osobno, u djetinjstvu sam obožavala ukrasni papir i svakom poklonu bih poklonila (op. a. nenamjerna igra riječima) dovoljno pažnje. Naravno da sada možete jednostavno staviti u ukrasnu vrećicu ili čak kutiju, ali mi se čini da ima nešto posebno u umotanom poklonu. Možda je to onaj trenutak iščekivanja dok ga nestrpljivo kidate ne obazirući se na bilo što drugo. S tom pomisli, bilo da je knjiga tvrdih ili mekih korica – nemate neravnih ili asimetričnih rubova s kojima biste se zamarali. Kada poklanjate bicikl, bolje je samo nalijepiti ogromnu mašnu i završiti s time.

3. KNJIGE SU DOBAR NAČIN DA IMPRESIONIRATE LJUDE. “Da, pročitao sam ih sve!” Kako je autor ilustrirano pokazao. Ne morate znati citirati napamet rečenice i poglavlja, ali dobro načitana osoba statistički će se bolje snaći u razgovoru o raznim temama, čime može impresionirati druge. Ovaj razlog je i više nego važan, makar to značilo impresionirati i samoga sebe!

4. KNJIGE SE MOGU DIJELITI. Svoju radost čitanja lako možete podijeliti s drugom osobom, jer knjiga u svojoj fizičkoj formi ima mnogih prednosti. Uz uvjet da vam ih vrate, bez oštećenja i mrlja od kave, naravno! Stvaranje osobne biblioteke tijekom godina je tako životna stvar gdje se očitava iskustvo koje stječemo vremenom. I kako se mijenjamo. Sve to možemo podijeliti s voljenim i dragim ljudima kroz pisanu riječ… za razliku od igračaka u djetinjstvu koje je rijetko tko htio svojevoljno dijeliti.

5. KNJIGE SU POKLON KOJI MOŽETE IZNOVA OTVARATI. Svaki put kada otvorimo dragu nam knjigu, neka nova misao se pojavi. Čitajući ostavljamo dio sebe u tim književnim djelima i kada god nam zatreba bijeg od stvarnosti ili savjet ili jednostavno utjeha, iznova sve to pronalazimo među koricama knjiga koje su nam najdraže. Koliko ste puta pročitali svoju omiljenu knjigu? I zato je poklon koji otkrivamo ponovno i ponovno.

6. KNJIGE SU JEFTINIJE OD DIJAMANATA. Pa, u 99.9% slučajeva je istinito. Osim ako se radi o iznimno rijetkom prvom izdanju, inkunabuli ili sličnom artifaktu. Ali da, i knjiga ima svoja svojstva poput dijamanta, usprkos puno manjoj vrijednosti na monetarnoj ljestvici. Ako želite literarni ekvivalent nakitu, uvijek možete pokloniti klasik Trumana Capotea, Doručak kod Tiffanyja.

7. POSTOJI KNJIGA ZA SVAKOGA. I baš mislim za svakoga! Od slikovnice za djecu, preko uvijek popularnih bajki, pa do lektira (manje omraženih u odraslijoj dobi). A kada bismo tek krenuli prema žanrovima i podžanrovima te interesima… to bi potrajalo. Čak i razni crossoveri za ljubitelje knjiga izvan strogo određenih granica najčešćih žanrova. Fikcija, biografije, stvarni događaji – za svakoga ponešto.

8. KNJIGE TRAJU DULJE OD VOĆNOG KUGLOFA. Itekako traju dulje od ovog u mnogim kulturama tradicionalnog poklona. Svi si volimo udovoljiti slasticom i uvijek je lijepo dobiti kolač ili tortu iz, stvarno, bilo kojeg razloga. Nisam izbirljiva. Ali ne zaboravite uz to posebnoj osobi pokloniti i pažljivo izabranu knjigu. Vaš poklon time prelazi na potpuno novu razinu, jer će toj osobi biti podsjetnik na vas i nakon što zadnja mrvica kolača nestane.

9. KNJIGE SU NISKOKALORIČNE. Ovo je nastavak prethodnog razloga. Osim ako je torta u obliku knjige… što može biti veoma ukusno. No ipak, fizičke knjige su daleko od toga da dodaju kalorije!

10. KNJIGE SU UVIJEK U MODI. Od svog začetka, književnost je prošla mnoge faze, ali nikada nećete čuti “knjige su tako out ove sezone!”. Ne morate paziti koje se boje furaju, stilovi odjeće, statement ili suptilan nakit, dužine suknje, a nemojte da krenem o cipelama… trendovi dolaze i prolaze, knjige su uvijek in.

11. KNJIGE VAS MOGU ODVESTI BILO GDJE. Razmislite, od Hogwartsa do iza pozornice koncerta Rolling Stonesa, od izmišljenog svijeta Tolkiena do sasvim stvarnih mjesta koja inače ne bismo posjetili. To je bit i umijeće, dočarati mjesto čitatelju kako bi postao dijelom tog svijeta. Pariz, London, Nigdjezemska, Olimp, budućnost – knjige vas mogu odvesti bilo gdje i bilo kada!

12. KNJIGE IMAJU VIŠE NAMJENA. Čak i kao rješenje za klimav stol, kao što možete vidjeti na infografici. Trebate stalak za lampu? Jednostavno posložite nekoliko knjiga i voilà!

Imate li što za dodati na ovaj popis? Volite li isto tako poklanjati i dobivati knjige?

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: