13 svjetskih klasika koje možete pročitati odmah

Stoljeće u kojem živimo je po mnogo čemu problematično, ali među svim tim postoji i dijelić prednosti koji dobivamo s tehnologijom. Predmeti koji su nekada bili dostupni nekolicini obrazovanih i bogatih, sada su nam nadohvat ruke. A za knjige čak više ne moramo ni posjetiti biblioteku kako bismo ih posudili, niti knjižaru da bismo ih kupili. Naši pametni telefoni, tableti i kompjuteri su nam omogućili da čitamo gdje god možemo, kad želimo i to besplatno.

Pitanje knjiga u ruci vs. knjiga na monitoru ostavimo po strani, jer je ovdje najvažnije da u ovim svjetskih klasicima možemo uživati bez budžeta. Mnoge od ovih knjiga su na popisu školskih lektira, a jesmo li ih u datom trenutku pročitali ne ovisi samo o školskom prosjeku već i o samom nametanju naslova. Za shvaćanje nekih djela postajemo zreli tek nakon srednjoškolskih dana. Zato…

Kao što je jedan od pisaca navedenih na listi rekao:

Ono što čitate kada ne morate određuje što ćete biti kada si ne možete pomoći. – Oscar Wilde

NAPOMENA: Knjige su na engleskom jeziku. Web stranica Authorama nudi knjige objavljene u javnoj domeni, s velikim popisom naslova. Za vas smo odabrali neke od najvećih klasika.

 

1. The War of the Worlds, H.G. Wells

U klasičnoj Wellsovoj priči i jednom od ranih ZF romana, radnja se vrti oko invazije Marsovaca i njihove okupacije uz pomoć visoko naprednih strojeva i oružja. Roman spada među najranije verzije prikaza vanzemaljske invazije Zemlje u povijesti književnosti.

2. Metamorphosis, Franz Kafka

Obavezno školsko štivo, Kafkina novela je jedno od njegovih najpoznatijih djela (često vezano uz Proces). Simbolično djelo počinje preobrazbom marljivog trgovačkog putnika Gregora Samse u monstruozno velikog žohara, a definitivno je bolja priča kada je pročitate, spram ove premise.

3. The Adventures of Baron Munchausen, Raspe

Rudolph Erich Raspe bio je njemački bibliotekar, pisac i znanstvenik, a najpoznatiji je po svojoj kolekciji nevjerojatnih priča o avanturama baruna Munchausena. U originalu je ovo djelo satira s političkim ciljevima, a djelomično je bazirano na pravom barunu po imenu Hieronymus Karl Friedrich, Freiherr von Münchhausen… priličan posao za izgovoriti.

4. Ulysses, James Joyce

Roman koji je James Joyce pisao deset godina, a u printanoj formi ima nešto više od 800 stranica. Takve su brojke u stvarnosti, dok se radnja romana odvija u samo dva dana. To se zove predanost, zar ne? Neki izvori su ga proglasili i najboljim romanom napisanom na engleskom jeziku u dvadesetom stoljeću.

5. Fairy Tales, The Grimm Brothers

Knjiga sadrži sve najpoznatije bajke koje su Jacob i Wilhelm Grimm spojili u cjelinu, od Ivice i Marice do Pepeljuge. Kolekcija je prvi put objavljena 1812. godine, ali su se izdanja tijekom godina ponešto mijenjala. Većina bajki sakupljenih iz narodnih priča baš su one s kojima smo odrasli. Ponekad s nešto mračnijim obratom u izvornom obliku.

6. The Sorrows of Young Werther, Johann Wolfgang von Goethe

Goethe je s Wertherom postigao zapažen uspjeh. Rezultiralo je nastankom i vlastitog pojma: “…nastao je i izraz verterizam, koji označava pretjeranu sentimentalnost i romantičnost, emocionalnu prenaglašenost, modu oponašanja Wertherova načina oblačenja i pogleda na svijet”.

7. Alice in Wonderland, Lewis Carroll + Through the Looking-Glass

Dječja fantastika djelo je pisca Charlesa Lutwidgea Dodgsona, poznatijeg kao Lewis Carroll. Through the Looking-Glass nastavak je knjige, a smatraju se glavnim primjerima književnih priča bez logičkog smisla. Izraz “zemlja čudesa” u popularnoj kulturi označava mjesto sa sanjarskim, fantastičnim osobinama, dok je “niz zečju rupu” postao izraz za putovanje u nepoznato.

8. Pride and Prejudice, Jane Austen

Roman jedne od najpoznatijih britanskih spisateljica prvi je put objavljen 1813. godine, a likovi još uvijek plijene pažnju svjetske publike.  U središtu radnje je obitelj Bennet s petero kćeri koju njihova majka, gđa Bennet, u što kraćem vremenu želi dobro i bogato udati –  dok se Elizabeth i gospodin Darcy bore protiv svog ponosa i poneke predrasude.

9. The Picture of Dorian Gray, Oscar Wilde

Irski pisac Oscar Wilde oduvijek je izazivao pažnju i kontroverzu, kako u svojoj književnosti tako i izvan nje. Glavni lik, bogati i lijepi Dorian Gray, posjeduje portret koji umjesto njega stari i na kojem ostaju tragovi vremena i grešaka. Dok Gray sve više postaje neobuzdan i nemilosrdan, njegov izgled ostaje mladolik i besprijekoran.

10. Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Robert Louis Stevenson

Roman je zapravo horor pripovjetka škotskog pisca u kojoj se radnja vrti oko uglednog londonskog doktora, dr. Henryja Jekylla.  On eksperimentira sa serumom koji bi ga trebao izliječiti od zlih nagona u njegovom karakteru, ali kao rezultat konzumacije se transformira u fizički deformirani, nasilni i izopačeni lik g. Hydea.

11. Frankenstein, Mary Shelley

Ovaj horor roman smatra se prvim djelom znanstvene fantastike i spekulativne fikcije uopće. Radnja romana počinje kada kapetan Walton sa svojim brodom plovi po Arktičkom krugu. A sve je to izašlo iz uma mlade spisateljice Mary Shelley, potaknuto druženjem s lordom Byronom i jedne noćne more.

12. The Jungle Book, Rudyard Kipling

Kolekcija priča daleko je poznatija u svojoj animiniranoj adaptaciji. Priče iz knjige su basne u kojima Kipling pomoću životinja s ljudskim osobinama na kraju svake daje pouku, na primjer, postavlja pravila za sigurnost pojedinaca, obitelji i zajednice. Najpoznatije su tri priče s glavnim likom Mowglijem, napuštenim dječakom kojeg odgajaju vukovi u indijskog džungli.

13. The Extraordinary Adventures of Arsene Lupin – Gentleman Burglar, Maurice Leblanc

Prva je kolekcija priča Leblanca s avanturama “gospodina lopova” Arsènea Lupina, isprva objavljenih u jednom francuskom časopisu. U sedmoj priči se pojavljuje i lik fiktivnog detektiva Sherlocka Holmesa, kao i u drugoj kolekciji priča Arsene Lupin vs. Herlock Sholmes. Što mislite, tko je prevagnuo?

Do čitanja!

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: