2016. – Godina knjige

Nakon svih blagdana i produženih odmora došlo je vrijeme povratka u realnost. 01.01 bio je takozvana prekretnica za sve novogodišnje želje i odluke o tome kako ćemo biti nove, bolje osobe. Iako je su takve odluke povezana uz poboljšanje kulture življenja (produktivnost, motiviranost, odlazak na razno razne dijete i sl.) jedna od mojih je – u 2016. ću čitati više!

Svako toliko iskoči neko istraživanje u medijima kako se u današnje vrijeme čita sve manje (pogotovo u Hrvatskoj) jer „knjiga više nije toliko zanimljiva“ i kako tehnologija ubija kreativnost, osobno ne bih se složila s tom tezom.

Oduvijek sam voljela čitati,  no s povećanjem obaveza vremena je postalo sve manje za svakodnevno „izležavanje“ na kauču s knjigom u rukama, a obavezna akademska literatura je u ovom slučaju također priča za sebe. Stoga je glavno pitanje – gdje pronaći dragocjeno vrijeme, čitati i u isto vrijeme izvršavati sve svakodnevne zadatke?

Prvenstveno je potrebno odrediti prioritete. Čitanjem jedne knjige tjedno gotovo je idealno za proširivanje vidika, probuđivanje znatiželje, no i držanje discipline čitanja. Pročitala sam pokoji intervju i biografije u kojima autori čitaju knjigu dnevno ili više knjiga u isto vrijeme, no takvim načinom čitanja, rekla bih prebrzim, nećemo doprijeti do svake knjige, njene poruke i sadržajnog konteksta. Stoga određivanjem svrhe čitanja (znanja ili užitka) štivo je lakše prilagoditi obavezama.

Jedna od bitnijih stavki kod odabira knjige je – čitajte samo ono što vas doista zanima. Danas mnogi portali izbacuju članke poput; 25 esencijalnih knjiga za poduzetnike u 2016., 10 najboljih romana, 50 bezvremenskih klasika … i doista je teško odabrati pravu knjigu da ne osjećam(o) grižnju savjesti jer nismo pročitali jednu koja je navedena u popisu. Najbolje rješenje za takve nedoumice je primiti se laptopa, papira i olovke te napraviti svoj jedinstveni popis knjiga koji će se nadopunjavati kroz par mjeseci, time je lakše otkloniti nedoumice, a opet imati dovoljno prostora za vlastiti odabir i interese.

Smanjenjem gledanja televizije čija kvaliteta programa postaje sve upitnija dobiva se na vremenu za čitanje, no i druge hobije. Također, mnogi se protive e-knjigama jer nemaju isti osjećaj poput „prave“ knjige. Priznajem istina je, no iz vlastitog iskustva također mogu reći da e-knjige pomažu da više čitamo tijekom dana, a to me naučilo iskustvo odgađanja čitanja jedne knjige po par mjeseci jer stalno posuđivana u knjižnici. U tom razdoblju izgubila sam i vrijeme i živce.

Moja odluka za 2016. je prvenstveno dovršiti serijal Jo Nesbøa o inspektoru Harryju Holeu, pročitati knjigu Harper Lee Idi, postavi stražara (Go Set A Watchman) te podebljati popis u kategorijama koje me zanimaju: feminizam, spolna, rodna i klasna identitetska problematika, marketing te ubaciti pokoju biografiju osoba koje su utjecale na razvitak društva kakvim ga poznajemo danas (Elon Musk, Keith Richards…).

Koji su vaši književni favoriti 2016.?

Andrea Tintor

Entuzijastčno opsesivna s javnim osobama i njihovim nastupima. Izražajno vezana uz pisanu riječ. Kulturolog koji ne odgovara na pitanje koja je doista moja struka. Štovateljica mačaka, frankofil i ovisnik o kavi.

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: