2016. – Godina knjige

Nakon svih blagdana i produženih odmora došlo je vrijeme povratka u realnost. 01.01 bio je takozvana prekretnica za sve novogodišnje želje i odluke o tome kako ćemo biti nove, bolje osobe. Iako je su takve odluke povezana uz poboljšanje kulture življenja (produktivnost, motiviranost, odlazak na razno razne dijete i sl.) jedna od mojih je – u 2016. ću čitati više!

Svako toliko iskoči neko istraživanje u medijima kako se u današnje vrijeme čita sve manje (pogotovo u Hrvatskoj) jer „knjiga više nije toliko zanimljiva“ i kako tehnologija ubija kreativnost, osobno ne bih se složila s tom tezom.

Oduvijek sam voljela čitati,  no s povećanjem obaveza vremena je postalo sve manje za svakodnevno „izležavanje“ na kauču s knjigom u rukama, a obavezna akademska literatura je u ovom slučaju također priča za sebe. Stoga je glavno pitanje – gdje pronaći dragocjeno vrijeme, čitati i u isto vrijeme izvršavati sve svakodnevne zadatke?

Prvenstveno je potrebno odrediti prioritete. Čitanjem jedne knjige tjedno gotovo je idealno za proširivanje vidika, probuđivanje znatiželje, no i držanje discipline čitanja. Pročitala sam pokoji intervju i biografije u kojima autori čitaju knjigu dnevno ili više knjiga u isto vrijeme, no takvim načinom čitanja, rekla bih prebrzim, nećemo doprijeti do svake knjige, njene poruke i sadržajnog konteksta. Stoga određivanjem svrhe čitanja (znanja ili užitka) štivo je lakše prilagoditi obavezama.

Jedna od bitnijih stavki kod odabira knjige je – čitajte samo ono što vas doista zanima. Danas mnogi portali izbacuju članke poput; 25 esencijalnih knjiga za poduzetnike u 2016., 10 najboljih romana, 50 bezvremenskih klasika … i doista je teško odabrati pravu knjigu da ne osjećam(o) grižnju savjesti jer nismo pročitali jednu koja je navedena u popisu. Najbolje rješenje za takve nedoumice je primiti se laptopa, papira i olovke te napraviti svoj jedinstveni popis knjiga koji će se nadopunjavati kroz par mjeseci, time je lakše otkloniti nedoumice, a opet imati dovoljno prostora za vlastiti odabir i interese.

Smanjenjem gledanja televizije čija kvaliteta programa postaje sve upitnija dobiva se na vremenu za čitanje, no i druge hobije. Također, mnogi se protive e-knjigama jer nemaju isti osjećaj poput „prave“ knjige. Priznajem istina je, no iz vlastitog iskustva također mogu reći da e-knjige pomažu da više čitamo tijekom dana, a to me naučilo iskustvo odgađanja čitanja jedne knjige po par mjeseci jer stalno posuđivana u knjižnici. U tom razdoblju izgubila sam i vrijeme i živce.

Moja odluka za 2016. je prvenstveno dovršiti serijal Jo Nesbøa o inspektoru Harryju Holeu, pročitati knjigu Harper Lee Idi, postavi stražara (Go Set A Watchman) te podebljati popis u kategorijama koje me zanimaju: feminizam, spolna, rodna i klasna identitetska problematika, marketing te ubaciti pokoju biografiju osoba koje su utjecale na razvitak društva kakvim ga poznajemo danas (Elon Musk, Keith Richards…).

Koji su vaši književni favoriti 2016.?

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: