50 nijansi sive uskoro na velikom platnu

Za mjesec dana, bestseller 50 nijansi sive autorice E. L James, neki bi rekli “napokon”, dobiva svoju ekranizaciju na velikom platnu. Redateljsku palicu preuzela je Sam Taylor-Johnson, dok glavne uloge Christiana Greya i Anastasie Steele utjelovljuju Jamie Dornan i Dakota Johnson.

50 nijansi sive postao je svjetski fenomen, a otkad je trilogija objavljena knjige su prevedene na 52 jezika te prodane u nekoliko stotina milijuna primjeraka koje su svrstane u najprodavanije serijale knjiga u povijesti. No, pitanje koje se postavlja je što doista možemo očekivati od ekranizacije knjiga na velikom platnu?

Na prvi pogled, točnije dva trailera i nekoliko objavljenih teasera sa singlom Crazy in love, gledatelji koji su pročitali trilogiju mogu zamijetiti striktno redateljsko držanje za odvijanje radnje te detalja u scenama točno kao i u knjigama. Usudit ću se napisati, vrlo proračunato od produkcijsko-redateljskog tima.

50 nijansi serijal je knjiga koji je dobio ne samo veliku medijsku pozornost zbog svoje erotske tematike već i zbog mnogih rasprava šteti li sama tema te odvijanje radnje i odnos glavnih likova ženama, potaknuta su spolno-rodna pitanja te sociološki problemi da je sve otišlo do formiranja novih kolegija na fakultetima koji su se bavili trilogijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uspjeh čitanosti autorica duguje i izričitom lakom načinu čitanja, iako na trenutke dosadnjikavom naracijom pisanom u prvom licu od glavne protagonistice radnje, Anastasie Steele. Paradoksalno, pripovijedanje u prvom licu potaknulo je čitateljice da “pronađu” sebe u knjigama. Doista, rijetko koja žena bi odoljela testiranoj špranci u kojoj je glavni lik zgodan milijunaš koji ispunjava sve ženske potrebe.

Ipak, trilogiju prate otvorene tabu teme i kontroverze o kojima se počelo otvoreno razgovarati, počevši od eksplicitnih erotskih scena, progovaranja o BDSM te glorifikaciji nasilja u intimnim vezama pa sve do poremećaja u prehrani, odnosno hvatanja za detalje…

Zaključujem da je knjiga privukla mase jer prvenstveno hrani sve ženske fantazije koje možda do trenutka čitalačkog iskustva 50 nijansi sive nisu bile ostvarene. Premijera filma najavljena je za Valentinovo, 14. veljače. No, hoće li film nadmašiti knjige? Po mojim predviđanjima hoće, jer žene vole pisanu erotiku, dok muškarci onu ekraniziranu.

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: