Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak: Puteljkovi prijatelji

Sve započinje davne 1986. godine kada se dogodi zamjena beba u jednoj zagrebačkoj bolnici. Samu zamjenu napravila je čarobnica Joanna zamijenivši čarobno dijete s onim normalnim, ljudskim djetetom. Razlog za taj čin ne saznajemo u potpunosti (to nam Kruno Šafranić vješto sakriva), ali saznajemo da je čarobno dijete, dijete moćnih roditelja koji žive u Čarobnjačkom svijetu i kojima će oslabjeti moći, jer njihovo pravo dijete neće biti uz njih. Također, saznajemo da postoji i neki veći plan, koji nam još nije otkriven ali koji uključuje napad na Zemlju.

Nitko ni ne sluti da će se večeras zauvijek promijeniti svijet, da će mir biti narušen i da je opstanak svega što je dobro upitan.

Sedamnaest godina kasnije, to čarobno dijete, putuje djedu u Zagorje. Kako mu prezime i kaže, Dejan Dobrinić oličenje je dobrote, mladić velikog srca i nevinosti koja jednostavno zrači iz njega. Nakon provedene noći u djedovom selu u kojoj se pojavljuju strašni vukovi i nestanak struje, Dejan se budi u nepoznatoj šumi, na puteljku koji je prekriven velikom količinom snijega. Pokušavajući se vratiti u djedovo selo, Dejan otkriva da se nalazi u Čudnovatom svijetu , mjestu koje se nalazi između Čarobnog svijeta i Zemlje, a sam Čudnovati puteljak centar je između tih svjetova. Osobe koje su ga dovele na puteljak, čarobnjak i mlada čarobnica Tajana mole ga za pomoć u poražavanju zlog čarobnjaka Rjenia koji želi uništiti njihov i Dejanov svijet. Uskoro Dejan i Tajana kreću na put, a na njihovom putu pridružuju im se i Puteljkovi prijatelji, svatko pridonoseći maloj družini vlastitim sposobnostima koje će pomoći u savladanju zlog čarobnjaka.

Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak knjiga je koja će vas podsjetiti na knjige i dječje serije koje ste gledali i čitali kao dijete, ali i kao odrasli. Dejan me jako podsjetio na Tolkienovog Frodoa, kojeg je zadesilo teško breme koje samo on može ostvariti, Debeli na još jednog simpatičnog lika iz Tolkienova pera – Gimlija, koji je neustrašiv i prava dobrica u srcu, Slikar me vratio u djetinjstvo jer sam se sjetila starog animiranog filma “Čarobna šuma”, dok su me Starac i Ifka podsjetili na likove iz bajki. Iako mješavina već poznatih priča i likova, koje su vjerojatno jako utjecale na autorovu maštu i pisanje romana, Kruno Šafranić sigurnim koracima pravi svoj fantasy svijet u kojem se njegovi likovi razvijaju u smjeru koji, za sada, samo on zna. Kamo će nas njihova pustolovina odvesti, ne možemo ni pretpostaviti.

Likovi se suočavaju sa svojim strahovima, razočaranjima i gubicima. Uz borbu protiv zla u svijetu, Krunina družina susreće se i sa problemima koja su svojstvena ljudima – ljubavi, alkoholizmu, moralnom i nemoralnom ponašanju, seksu i shvaćanju kako život zapravo funkcionira, tako da su iskušenja s kojima se družina susreće, ne samo vanjska nego i unutrašnja.

Iako sam čitala mnogo komentara u vezi knjige, o tome kako je djetinjasta i namijenjena isključivo mlađim čitateljima, moram reći da se Kruni mora uzeti u obzir da je taj roman pisao upravo s onoliko godina koliko i Dejan Dobrinić ima godina – sedamnaest. Meni taj “djetinjasti dio” nije nimalo smetao, jer za mene je veliki plus kada dijete od sedamnaest godina izmisli jedan fantasy svijet koji je približio čitateljima.

Upravo me zbog toga zanima kako se Kruno razvio, (jer prošlo je nekoliko godina od pisanja romana) te da li će se u sljedećim nastavcima romana osjetiti zrelost ne samo njega kao pisca, nego i likova koje je oživio.

Ana Čaić Blažević

Velika sam zaljubljenica u knjige. Pravi Book lover. A kao pravi ljubitelj knjige svaki slobodan trenutak provodim uz knjigu, iako često smatram da i to nije dovoljno. Za mene je knjiga, u ovom ludom vremenu i dalje najvažniji gadget.

  • Facebook