Jedna godina u 10 najčitanijih članaka

Još je jedna godina na izmaku i odlučili smo je rezimirati uz neke zanimljivosti, kao što su 10 najčitanijih članaka u 2015. godini na Narativi! Neki od njih su iz prošle godine, tako da nam je iznimno drago što je naš sadržaj ostavio traga na velikom prostranstvu kojeg zovemo Internet!

Također je vrijeme da se zahvalimo svim našim suradnicima, ili bolje reći piscima s kojima smo se upustili u nove teme, originalne kratke priče i onima koji su pokazali svoje književne favorite. Hvala, bila je čast ugostiti vas na Narativi i nadamo se da ćemo tako nastaviti i u novoj 2016.!

Krenimo s kratkim pregledom spisateljske godine – odobrojavanje do najčitanijeg članka kreće sada!

 1. Fenomen samopomoći u literaturi

Može li self-help literatura pomoći u unaprjeđenju života ili su takve knjige bezvrijedne? Ipak, s druge strane učeni smo da svaka knjiga ima pouku koja nosi vrijednost čitatelju.

 1. Kendare Blake, Anna u haljini od krvi

Znači li da YA knjiga nije za nešto odraslije? Nikako. Posebno kada se radi o prvoj knjizi u serijalu Anna, američke spisateljice Kendare Blake. Iako je Anna u haljini od krvi klasificirana kao ovaj tip romana, pronašla je svoju publiku različite dobi.

 1. Pomicanje granica mašte ili kako pisati fantasy

Fantastika, ili češće upotrebljavan pojam fantasy, žanr je fikcije koji obično koristi magiju i druge nadnaravne fenomene kao primarni zaplet ili temu. Općenito se razlikuje od znanstvene fantastike i horora time što ne ide u smjeru znanstvenih i sablasnih tema.

 1. 11 pjesama inspiriranih književnim djelima

Filmovi su snimani prema književnim predlošcima, i ponovno snimani u bezbroj verzija, u pjesmama su opjevani likovi i radnje nekih od najpoznatijih djela književnosti, a ponekad i knjige nastaju prema filmovima.

 1. Pisanje (ni)je bajka – priče za djecu

Općenito je mišljenje kako pisci zapravo nikada u potpunosti ne odrastu (zvuči gore nego što jeste), ali mislim da ni stvaranje fiktivnih svjetova ne bi bilo moguće bez te dječje znatiželje i mašte.

 1. Za koju nadnaravnu moć više

Fikciju ne čini samo izmišljena priča o imaginarnim likovima u imaginarnim situacijama. Fikcija je proces otkrivanja tko smo (kao pisac i čitatelj), gdje možemo iskusiti stvari za koje drugi ne znaju, vidjeti svoju unutrašnju ljepotu, zauzeti se za ono što je ispravno, prevladati barijere.

 1. 13 svjetskih klasika koje možete pročitati odmah

Stoljeće u kojem živimo je po mnogo čemu problematično, ali među svim tim postoji i dijelić prednosti koji dobivamo s tehnologijom. Predmeti koji su nekada bili dostupni nekolicini obrazovanih i bogatih, sada su nam nadohvat ruke.

 1. Jeza iznad svega, kako napisati horor priču

Priče strave su privatnije nego što mislite; najstrašnije ideje dolaze iz osobnog iskustva i strahova. Pišite o onome što vas plaši! Što vas čini nervoznima? Možda zatvoreni prostori, prepune sobe, fizički napadi? Ili nešto čega se grozite poput zmija, insekata, zaraze, krvi ili slomljenih dijelova tijela?

 1. Anatomija kriminalističkog romana i kako ga napisati

Ukratko, ako želite napisati dobru priču, čitanje drugih je obavezno. Ili riječima C.S. Lewisa, “produkt sam bezbroj knjiga” što zapravo govori samo za sebe. Naravno, većina je zadovoljna s uživanjem u pisanoj riječi u ulozi čitatelja, ali u toj masi postoji mali postotak nas (ne)sretnika koji imamo želju i potrebu za stvaranjem svojih priča.

 1. Emily Brontë, Orkanski visovi

Sa svojim prvim izborom iz osobne biblioteke možda spadam u ženski kalup fanova viktorijanske književnosti, poput Jane Austen i sestara Brontë, ali daleko je od toga da se sve autorice svrstaju u isti koš. Emily Brontë, izolirana i sramežljiva žena, napisala je jedan od najosebujnijih romana u književnosti – njezin lik i život jedinstveni su kao i u knjizi.


To je sve za ovu 2015. godinu! Kakva je vama bila, koje ste dobre knjige pročitali, a koje želite sljedeće godine? I jesu li vam novogodišnje rezolucije više pisanja i čitanja? 😀

Sve najbolje u novoj godini i čitamo se u 2016.!

 • Facebook
%d blogeri kao ovaj: