Još 15 pjesama inspiriranih književnim djelima

Ako ste mislili da Nirvanu, Lanu Del Rey i Outkast veže samo slučajnost pripadanja muzičkoj industriji, onda osluhnite malo bolje, jer se u njihovim pjesmama pojavljuju motivi i likovi iz nekih od najpoznatijih književnih djela. Simbioza književnosti i melodičnosti proizvela je uistinu velik broj pjesama inspiriranih književnim djelima, poznatima i onima manje poznatima. Godinu dana od naše prošle objave u ovoj kategoriji, vrijeme je da nadopunimo tu listu.

1. Television Personalities, A Picture of Dorian Gray

Britanski post-punk bend svoju je inspiraciju pronašao u djelu Oscara Wildea i 1980. je stavio na svoj album prvijenac, …And Don’t the Kids Just Love It. Na domaćem terenu puno poznatiji bend koji je s ovim albumom jedan od prepoznatljivijih zvukova 80-ih godina Velike Britanije, uspješno nas poziva da pogledamo sliku Doriana Graya.

2. Radiohead, Banana Co.

Prema časopisu Select koji je istraživao postanke pjesama Radioheada, Banana Co. inspirirana je romanom Sto godina samoće (Cien años de soledad/One Hundred Years of Solitude), Gabriela Garcíje Márqueza. Tekst same pjesme je priča o gradiću u kojem je sagrađena velika tvornica i kako je industrijalizacija pretvorila farmere u tvorničke radnike. Ovo ne bi bila prva njihova pjesma s korijenima u književnosti, jer su Radiohead bili i na prošlogodišnjoj listi s orvelovskom pjesmom 2+2=5.

3. ABBA, Cassandra

ABBA je koraknula u grčku mitologiju s ovom pjesmom. Ukratko, Apolon koji je bio zaljubljen u Kasandru učinio ju je proročicom, a kada mu ona nije uzvratila ljubav, učinio je taj dar beskorisnim izjavivši kako joj nitko neće vjerovati. Između ostalog, upozorila je Trojance na drvenog konja u kojem su Grci ušli u grad, no svi su je smatrali luđakinjom… znamo kako je to završilo. Homer je ovo ispričao u Ilijadi.

4. Iced Earth, Dracula

Pjesma inspirirana istoimenim romanom Brama Stokera, pronašla je mjesto na njihovom albumu Horror Show iz 2001. godine, u društvu drugih “stravičnih likova” kao što su Frankenstein, Damien i Im-Ho-Tep (da, onaj iz Mumije). Upozorenje na žestinu heavy metala, ali pjesma je jedna od najpovezanijih s originalnim djelom na ovoj listi. I uvod poput balade je zaista moćan!

5. Metallica, For Whom the Bell Tolls

Još jedna heavy metal interpretacija, ovaj put romana Ernesta Hemingwaya, Kome zvono zvoni, objavljenog 1940. godine. Momci iz Metallice su inspiraciju pronašli u jednoj sceni iz romana gdje petorica vojnika zauzimaju položaj na brdu, u neposrednom okruženju španjolskog građanskog rata i uvoda u Drugi svjetski rat.

6. The Cure, How Beautiful You Are

Inspirirana pjesmom Charlesa Baudelairea, How Beautiful You Are našla je mjesto na duplom izdanju Kiss Me Kiss Me Kiss Me objavljenom 1987. godine. Tekst je baziran na pjesmi The Eyes of the Poor već navedenog francuskog pjesnika. Vokalist Robert Smith se u jednom intervjuu prisjetio kako je to bila jedna od težih pjesama za napisati, “…želio sam to ispravno učiniti, tako da zvuči kao pjesma, a ne samo književna vježba”.

7. Annie Lennox, Into the West

Lennox se nije okušala samo u Coppolinoj verziji Drakule, nego je opjevala i Into the West inspiriranu Tolkienovim svijetom. Zamišljena je kao gorkoslatka vilenjačka pjesma koju pjeva Galadriel, a nekoliko izraza je preuzeto iz posljednjeg poglavlja Gospodara prstenova: Povratak kralja. Pjesma je osvojila i Oscara za najbolju originalnu skladbu, što čini jednu od 11 pobjeda za film.

8. Franz Ferdinand, Love and Destroy

Škotski rockeri su još jedni ponavljači na ovoj listi, ovaj put s Love and Destroy, inspirirana scenom nereda koji je napravila Margarita, lik Mihaila Bulgakova iz romana Majstor i Margarita, u stanu književnog kritičara Latunskog.

9. Sting, Moon Over Bourbon Street

Ova numera je još jedna u nizu inspiriranih romanom Intervju s vampirom, Anne Rice. “[Knjiga] je izravna inspiracija za ovu pjesmu, ali bila je jedna mjesecom obasjana noć u francuskoj četvrti u New Orleansu, gdje sam imao dojam da me netko slijedi”. Sting je bio fasciniran likom Louisa, vampira sa savješću, a ne popularnim antiherojem Lestatom.

10. Lana Del Rey, Off to the Races

Pjesma direktno upućuje na roman Lolita, Vladimira Nabokova, s tekstom light of my life, fire of my loins. Singl prvobitno samoizdan na debi albumu, pronašao je svoje mjesto i na njenom drugom studijskom albumu Born to Die iz 2012. godine, albumu s kojim je postigla svjetsku slavu.

11. Manic Street Preachers, Patrick Bateman

Ako ne znate isprve tko je Patrick Bateman, onda ste propustili veliki dio pop kulture koju je stvorio Bret Easton Ellis s Američkim psihom, i jednu od najupečatljivijih filmskih izvedbi Christiana Balea. Roman objavljen 1991. godine, još je bio vrlo aktualan kad su MSP dvije godine kasnije izdali ovu numeru kao B-stranu svog drugog studijskog albuma. Istoimenu su pjesmu u cijelosti i tekstom posvetili ovom manijakalnom psihopatu s istančanim ukusom u muzici i preparatima za njegu lica.

12. Muse, Resistance

Bod za još jedan bend sklon orvelovskoj tematici, jer Muse u ovoj pjesmi imaju nekoliko referenci na roman 1984. Singl s njihovog petog albuma The Resistance, izašao je 2010. godine što pokazuje kako nam je Veliki brat stalna prijetnja svakodnevnom životu, a George Orwell nam je već i 1949. predviđao vrlo distopijsku budućnost.

13. PJ Harvey, The River

Na svom četvrtom studijskom izdanju Is This Desire? PJ Harvey je pronašla inspiraciju u radu američke spisateljice, Flannery O’Connor. The River crpi tekst iz istoimene kratke priče autorice koja u svom opusu ima dva romana (Mudra krv/Wise Blood i Siloviti prisvajaju nebo/Violent Bear It Away) te pregršt kratkih priča.

14. Nirvana, Scentless Apprentice

Mnogi navode Parfem, priča jednog ubojice (Das Parfum/Perfume: The Story of a Murderer) njemačkog pisca Patricka Süskinda kao jednu od najdražih knjiga. I Kurt Cobain je napisao pjesmu nakon čitanja ovog povijesnog horor romana. Tekst pjesme uglavnom opisuje glavni lik, “šegrta” rođenog bez vlastitog mirisa tijela, no s istančanim osjetom mirisa i željom da stvori “ultimativni parfem” po svojoj, recimo jedinstvenoj, recepturi.

15. Outkast, Toilet Tisha

Navodno su Andre 3000 i Big Boi povukli nešto inspiracije iz ruske književnosti. Pjesma se dotiče vječne tinejdžerske problematike kada se 14-godišnjakinja suočava s mogućom trudnoćom i njenim posljedicama. Paralela se vuče s pričom Poor Liza (Bednaya Liza) objavljenom 1792. godine, iz pera Nikolaja Mihajloviča Karamzina. U njegovoj verziji, seoska djevojka počini samoubojstvo nakon tragične ljubavne priče.

Što mislite o dosadašnjim skladbama, koja vam se najviše sviđa iz ove skupine inspiriranih književnim djelima? Ili imate dodatni prijedlog? Javite nam se u komentarima!

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: