Knolling fotografija

Pojam “knolling” fotografije možda vam isprva zvuči nepoznato, ali zapravo je zadnjih godina postao jedan od najpopularnijih načina fotografiranja koji ste bezbroj puta vidjeli na internetu. Posebno ako provodite vrijeme na vizualno orijentiranim društvenim mrežama poput Instagrama ili Pinteresta.

Definicija knollinga je “proces uređenja sličnih predmeta paralelno ili pod kutom od 90 stupnjeva kao metoda organizacije”. Ovakav tip fotografiranja ne čini se direktno povezan s naracijom ili pričama u bilo kojem obliku, ali indirektno, kao i iza svake fotografije, postoji pozadina koja čeka da bude ispričana. Osim što ima sjajnih primjera knollinga, po samom organiziranju odabranih predmeta postavljamo temelje za svojevrsnu naraciju osobe iza objektiva.

Follow Yannapat Boonkate’s board Knolling • Collection on Pinterest.

Svaka knolling fotografija može biti nova inspiracija za priču, otkriti detalje o osobi koja je fotografirala, poput što mu je trenutno pri ruci ili čime se bavi. Dobri pisci su donekle i psiholozi, jer da bi stvorili uvjerljiv lik u priči moraju poznavati osnove psihologije različitih tipova osobnosti. Jednodimenzionalni likovi nikome nisu zanimljivi, niti je dovoljno kreirati dubinu ličnosti samo glavnog lika.

Ove fotografije mogu reći mnogo toga, ako se pozabavite time – kako su predmeti postavljeni, što osoba voli i kakav stil odražava. Fotografija može biti predložak za stvaranje novog fiktivnog lika, a kao i druge metode pisanja, ovo je izazov koji može biti zabavan pa čak i pronicljiv. Jeste li spremni nekoga prosuditi prema onome što stavi pred objektiv?

Više primjera knolling fotografije pogledajte na Ultralinxu.

 

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: