Mash Stories – drugačiji natječaj za kratku priču

U svijetu postoji velik broj literarnih natječaja na engleskom jeziku, za kratke priče, poeziju, gotove romane pa i flash fiction. Taj broj se drastično smanjuje kada se radi o natječaju gdje je sudjelovanje besplatno i tu se izdvojio Mash Stories. Prvo što mi je zapelo za oko je njihov koncept – u svakom krugu konkursa postave tri potpuno nepovezane riječi, takozvane ključne riječi, koje se u svom izvornom obliku moraju spomenuti u tekstu. I to je zapravo jedini kriterij, osim onoga da je priča limitirana na 500 riječi.

Ovaj tip pisanja nije novina, jer je to stara tehnika kojom se još neki služe u slučajevima kreativne blokade i može biti vrlo produktivna. Izabrati riječi nasumice i napraviti smislenu priču je zaista izazov, ali dobri izazovi stvaraju najbolje ideje i tekstove.

Svaka tri mjeseca biraju se nova tri pojma, a pisci trebaju napisati kratku, smislenu i uvjerljivu priču koja će se potom naći pred internacionalnim žirijem kreativnih pisaca i urednika.

Na Mash Stories, postavljate vlastita pravila, a mi vam plaćamo ako pobjedite. Procjenjujemo sadržaj vaše priče, a ne formatiranje. Pomažemo vam u promoviranju vašeg rada, a ne zahtijevamo ekskluzivna prava.

mashstories.com
mashstories.com

Pobjednik nije jedini nagrađen za svoj trud, jer sve priče koje uđu u uži izbor bivaju objavljene na web stranici, MASH magazinu te MASH podcast gdje poprimaju odlike prave radio drame sa pripovijedanjem profesionalnih glumaca. Zato – ako ste dovoljno spretni s engleskim i gramatikom, ubacite se u vode kratkih priča gdje možete pokazati i dokazati svoje vještine. Više o rasporedu, pravilima i pravima konkursa pogledajte na njihovoj službenoj stranici.

Natječaj poput ovoga iznimno je izazovan i kreativan, i to je nešto čemu Narativa stremi i planira u doglednoj budućnosti. Naravno, prilagođeno našem regionu i bez pritiska pisanja na engleskom jeziku. Format bloga je tek početak.

Dugoročni cilj Narative je objavljivanje originalnih kratkih priča, prvenstveno neobjavljenih autora i promocija mladih autora. Na još duže staze, plan je objaviti i e-knjigu, svojevrsnu zbirku najboljih/najčitanijih objavljenih kratkih priča.

U međuvremenu, Mash Stories predstavlja savršenu priliku za kreativni natječaj koji vas tjera da povežete potpuno nepovezane riječi i ispituje vašu maštovitost. Možete li napisati kratku priču sa ovakva tri pojma?

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: