Minimalizam Twittera kao oblik pripovijedanja

Opći koncept kojim pokušavate ispričati priču s apsolutnim minimumom riječi u današnje je vrijeme poznat kao flash fiction ili još u kraćoj formi micro fiction – pojmovi koji spajaju vještinu konciznog pisanja sa stvaranjem smislene naracije. Micro-blogging platforme poput Twittera mijenjaju scenu pripovijedanja. Zastarjeli oblici poezije, kao i uvijek prisutni haiku, dobili su novi život objavljivanjem baš na ovoj platformi.

Možda se isprva čini kao najjednostavnija forma pisanja, ali tu se skrivaju mnoge zamke. Većina pisaca koji su navikli na duge opise i karakteristike likova ponekad se teško nose sa šturim pisanjem kratkih oblika književnosti. Ovakve priče mogu biti dio većeg djela, ali ipak moraju zadovoljavati osnovne principe strukture.

Postoji urbani mit da je najkraći roman bio rezultat oklade između Ernesta Hemingwaya i nekolicine pisaca. Dok je ručao s prijateljima u jednom restoranu, Hemingway se sa svakim za stolom kladio u deset dolara da može stvoriti cijelu priču u šest riječi. Tada je na salveti napisao:

For sale: baby shoes, never worn.

I time je pokupio svoj dobitak. Iako se često pripisuje Hemingwayu, veza s njim je neutemeljena i postoji starija slično nazvana priča. No u tih šest riječi “prodaje se: dječje cipele, nikad nošene”, tko god ih je napisao, zaista je ispričana priča. Čitatelj u istom trenu povezuje riječi, u izgradnji veće naracije koja je neizravno pokrivena slikama koje je mentalno stvorio.

Kada se radi o Twitteru, od 2012. godine održava se i #TwitterFiction Festival. Čak su i izdavači počeli obraćati pozornost na ovaj medij, jer platforma pruža novi način ne samo komuniciranja s čitateljima nego i mogućnost nanovo pokretanja pripovijedanja. Na njihovoj službenoj stranici možete pregledati radove nastale za ovaj specifični festival.

Škotski autor, Alexander McCall Smith, možda je najbolje rekao:

Minimalizam je prekrasan, jer ostavljate dosta mašti čitatelja. Ako priroda medija zahtijeva veliku ekonomičnost, zapravo možete još uvijek stvoriti vrlo živopisnu sliku, jer čitatelj koristi svoju maštu.

Pisac David Mitchell (Atlas oblaka), jedan je od sve brojnih svjetskih autora koji se okušavaju u ovoj formi takozvane “Twitter fikcije”. Svoju najnoviju kratku priču ljetos je objavio baš na ovoj društvenoj mreži u formatu 280 tweetova. Mitchell je rekao da stvaranje priče za Twitter zahtijeva potpuno drugačiji pristup pisanju romana. Prije svega, kaže da je sažimanje ključno, a često se traži i izmjena naracije. Priču u cijelosti možete pročitati na profilu Sceptre Books gdje su sve tweetove kronološki posložili, a početne pročitajte ovdje:

Koliko likova možete ubaciti u tu kratku priču? Najčešće jedan jer tako specifična forma ne daje puno prostora, iako neki dovoljno spretni mogu stvoriti više likova, što je kao i opisivanje dvosjekli mač. Na kraju, sve ipak zavisi o vašem osobnom stilu pisanja. Volite li više brze dijaloge, hemingvejsku tvrdo kuhanu prozu, opisivanje u detalje ili razvijanje likova – to se ostavlja vama i onome što mislite da možete postići s ograničenim brojem riječi.

Možda koncept Twitter fikcije mnogi smatraju površnim, jer doslovno bilo tko može objaviti, i donekle ide protiv etabliranih oblasti intelektualne književne umjetnosti koje mnogi klasični izvori slave. Dobar komad fikcije na Twitteru može biti napisan u petnaest minuta i pročitan u trideset sekundi, dok dobra kratka priča može biti pisana petnaest dana i pročitana u pola sata. Možda je najbolje zaključiti da je kvalitetno pripovijedanje prioritet, a medij na kojem se objavljuje manje je važan dok možemo uživati u napisanim riječima. Biste li se vi okušali u ovom načinu pisanja?

BONUS: Britanski The Guardian je složio popis klasičnih priča koje su mogle biti objavljene na Twitteru. Uživajte!

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: