Nova godina i kreativni proces jednog pisca

Nova godina nam je pred vratima, evo, samo što nije pokucala. Za taj kalendarski i imaginarni prag kada možemo početi ispočetka i donijeti svježe odluke, motivacija i inspiracija su najbitniji. Kreativni proces jednog pisca, bez obzira na iskustvo, podjednako je ispunjen i usponima i padovima. Zato nam treba svako ohrabrenje koje možemo dobiti.

Priznajmo, pisanje ponekad može biti prava tortura. I tanka je granica između toga i onog početnog zanosa kada krenemo sa rečenicama koje nam se čine tako savršenima i pogođenima, “da, ovo je dobro”. Većina autora, ako ne i svi, prođu kroz ovu fazu svaki put kada pišu novu knjigu. Niste sami u tome, niti je to znak da prekinete pisati koliko god vi to htjeli u tom periodu.

Ako zamišljate kako vas svijet sluša, neće napisati niti jednu rečenicu. Zato je privatnost tako važna. Trebate pisati prvi nacrt kao da ga nećete nikada pokazati. – Erica Jong

Biti pisac nije jednostavno, zapravo, daleko je složenije nego što se vidi golim okom. Zašto? Zato što priča nastaje kao dio nas, razvijamo se kako se razvijaju naši likovi, i ostavljamo svoje misli na prosudbu drugima. Trenuci sumnje su neminovni, ali podsjetite se zašto pišete. A kad završite, osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv.

writerUsusret Novoj i novoj godini, slobodno pogledajte svoje prijašnje radove i što se može naučiti iz njih. Retrospektiva je važna za napredovanje, kao što je i konstantno učenje i znatiželja.

Posjeduješ sve što ti se dogodilo. Ispričaj svoje priče. Ako su ljudi htjeli da srdačno pišeš o njima, trebali su se ponašati bolje.

Ova posljednja objava u 2014. godini je s ovime posvećena svim žrtvama kreativnosti, pogotovo onima spisateljskim, jer idemo dalje i kad se ne slažemo sami sa sobom. Spremno stavljamo slovo za slovom kako bismo stvorili svoje priče, i kako bismo ih predstavili vama, čitateljima. Isto vrijedi i za sve one koji se tek žele okušati u pisanju.

Ovu malu kompilaciju citata poznatih autora spremite, isprintajte ili stavite kao podsjetnik, kada dođu ti podmukli momenti sumnje. Odmorite i onda pogurajte naprijed, jer unatrag ionako ne možemo. Bit će vrijedno toga kada pronađete tu pravu rečenicu, tako dobro napisanu da jednostavno zurite u zid ili daljinu kako biste je apsorbirali do kraja.

Sretno u vašim spisateljskim poduhvatima u novoj godini i ne zaboravite ponešto podijeliti i na Narativi!

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: