Sudimo li knjigu prema koricama?

Sudimo li knjigu prema koricama? Naravno. Osim knjiga i ljude sudimo po “koricama” iako znamo da to ne bismo smjeli niti tako otkrivamo pravu osobu. Društvena psihologija je dokazala da prvi dojam koji stvorimo u tek pola sekunde, teško je promijeniti. Pogotovo kada ostavimo nepovoljan dojam. Na jedan negativan, potrebno je čak sedam pozitivnih dojmova kako bi se naše mišljenje promijenilo o nekome. Začuđujuće, zar ne? No, vratimo se na korice.

Napomena: paralele s ljudskim rodom mogu se povući u svakoj fazi objašnjavanja izreke i zaključku do kojeg dođete sami.

Svi smo se susreli s izrekom ne sudi knjigu prema koricama, što zapravo znači da ne možemo prepoznati vrijednost nekoga ili nečega samo prema onome što vidimo na površini. Ovo predstavlja metaforu koju koristimo u svakodnevnom životu u interakciji s drugim ljudima, ali prije svega, pogledajmo kako se to odražava u svom doslovnom značenju.

Jednostavno ukoričena knjiga s neuglednim naslovom može biti važnija i pronicljivija od knjige s dotjeranijom naslovnicom. Ali dojam koji stvaramo na prvi pogled ima svoju ulogu u tome, u trenutku odlučujemo je li određena knjiga za nas ili nije – u situacijama kada ne idemo ciljano prema autoru ili naslovu.

Kada ugledamo knjigu na polici odmah prosuđujemo hoće li biti vrijedna našeg novca i vremena. Dok je u prošlosti uniformiranost tvrdih korica prepuštala dojmove prvim stranicama, danas se na ovaj element obraća puno više pažnje. Kao i ljudi, pisci (i njihovi izdavači) žele svoju knjigu vidjeti izdvojenu iz mase šarenila.

Ovu radnju odrađujemo nesvjesno. Loša naslovnica može se činiti jeftinom, amaterskom i neočekivanom za žanr koji vas zanima, što dalje utječe na odluku hoćete li kupiti knjigu. Sve ono što vidimo postaje dijelom prosudbe koliko je profesionalno i kvalitetno knjiga napisana i predstavljena. U žanrovima možete prepoznati sličnosti u ilustriranju korica. Na primjer, trileri većinom prikazuju ime autora i naslov s velikim masnim slovima te grafičkim prikazom glavnog elementa priče.

Pogledajte neke od primjera zanimljivih korica i dizajna knjiga na našoj Pinterest stranici!

Raspoznajemo dječju od klasične literature, pa čak i određene izdavače koji imaju stvoren predložak za svoja izdanja i znaju da će ljudi posegnuti za njihovom verzijom. Ilustracije na koricama se također mogu razlikovati i od države do države gdje se objavljuju, ono što je nekima sasvim normalno za naslovnicu, neki smatraju nedopustivim.

Kada postanete poznati autor tada vaše ime prevlada na koricama. Može se reći da je veličina naslova obrnuto proporcionalna popularnosti autora. S tom popularnosti, vaše ime počinje prodavati knjigu, a ne vaša priča. Svi ćemo prije baciti pogled na nove naslove nama dragih ili poznatih pisaca pa onda pogledati mnoštvo ostalih.

Jednom kada roman ili priča postanu ekranizirani, zaboravite na originalne korice! Sljedeće izdanje nakon filma na naslovnici će biti više-manje filmski plakat, jer, suočimo se s time, to se prodaje. Počinjemo li očekivati previše od korica? Očekujemo li da će nam odati pola priče? Na koricama je dostatan nagovještaj onoga što nas očekuje u pustolovini čitanja.

Iskreno, volim vidjeti nove i grafički lijepo uređene korice na svojim policama. Ali isto tako, ne odbacujem stare neugledne korice, jer one donose više šarma i iskustva u raznolikost zbirke. Uređujemo svoj dom, a time i svoju biblioteku, papirnatim draguljima mekih ili tvrdih korica. Bile to fotografije, crteži ili izbor fonta, vizualnost nas osvajaja iz prve.

Iznimke u ovom pravilu su češće nego u drugima, ali morate znati da sve počinje s koricama. No,  i to je samo jedna od mnogih varijabli na kojima se mora raditi. Na kraju ipak presuđuje kvaliteta i/ili popularnost, ali vizualni prvi dojam popločava put prema uspjehu. Koliko god se trudili da bude suprotno, ovo se odnosi i na ljude. Tako da ne zaboravite uvijek baciti i drugi pogled.

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: