Salvador Dalí, kralj vizualnog izražavanja

Ili je možda bolje reći markiz, poput njegove prave titule – markiz od Pubola. Svejedno, kada čujete ime Salvadora Dalíja, najčešće asocijacije su bizarno, nadrealizam, svestranost i brkovi. Luđak ili genij?

Jedina razlika između mene i luđaka je ta što ja nisam lud.

Salvador Dalí je jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih umjetnika 20. stoljeća, ako ne i svih vremena. Ukratko o njemu, rođen je 1904. godine u Figueresu (Katalonija), a umro je 1989. godine. Bio je vješt crtač, poznat po svojim nadrealističnim radovima. Dalíjevo djetinjstvo bilo je obilježeno halucinacijama i neobično jakim emocionalnim iskustvima, iz kojih su kasnije oblikovani mnogi njegovi snovi i opsesije. I sam Dalí, prepoznatljiv po svom izgledu, živio je svoj nadrealizam van svojih djela.

Njegovo vjerojatno najpoznatije djelo je završeno 1931., a to je Postojanost pamćenja – slika prepoznatljiva po satovima koji se tope. Djelo se može protumačiti i kao ilustracija Einsteinove teorije relativnosti, oslikavajući kako gravitacija utječe na vrijeme. U simbolici, drvo znači život, no u njegovom slučaju je drugačije. Ovdje ima funkciju kao i svi ostali prikazani elementi, da zastraši i poveća tjeskobu onoga tko gleda sliku.

Salvador Dalí nije bio samo slikar, bavio se i fotografijom, filmom i skulpturom. Dalíjev vizualni izričaj je ostavio jak trag i naslijeđe u umjetnosti. Njegova djela, čije značenje često ostaje tajanstveno, priopćavaju osjet nestvarnosti, iščekivanja neobičnog događaja, prizivaju tišinu i san. Što metafizičke slike čini tako “uznemirujućima”? Raspoloženje koje ih prožima – očaravajuće, a istodobno odbojno. Kao da nas upozoravaju da nas i neživi predmeti mogu uvući u čarobni krug, u začaranu dimenziju.

Poveznica njegovih slika je drugačija percepcija sna. On oslikava svijet snova gdje su svakidašnji predmeti podređeni, deformirani ili nekako čudno i iracionalno promijenjeni. Ti isti predmeti su naslikani tako realno, čak i pedantno, i većinom su smješteni u jednoličan i monoton krajolik koji ga podsjeća na rodnu Kataloniju.

Slon, uz neke druge životinje, jedan je od simbola koji se pojavljuju nekoliko puta u njegovom stvaralaštvu, na primjer, Temptation of St. Anthony. Prikazani su sa dugim, gotovo nevidljivim nogama. Ali njegov najjači motiv ipak ostaje – jaje. Njime simbolizira ljubav i nadu. Dalíja vežu za Freuda, tj. za podsvijest koja može služiti i kao naracija kroz slike, skulpture i instalacije.

Mogli bi zaključiti da je Dalí svojom umjetnošću utjecao na percepeciju vizualnog, na to kako bi mogli promatrati svoje snove i sve ono što se događa oko nas. Njegova vizija slike ide van granica realnoga, pokazuje nam što bi mogli zamisliti kroz njegovu kreativnosti i ekcentričnosti.

Vizualno je glavno obilježje njegova rada, kao i gotovo svakog umjetnika, no Salvador Dalí je pomaknuo tu granicu i stopio je našu stvarnost s njegovom vizijom sna i fantazije.

BONUS: 15 stvari koje niste znali o Postojanosti pamćenja via Mental Floss.

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: