ZF knjige vrijedne svoje ekranizacije (i obrnuto)

Veliki sam fan simbioze koja postoji između književnosti i filma, što se može i vidjeti po mojim člancima. Isto tako sam fan i znanstvene fantastike, žanra koji sa svojim tehnološkim korijenima pušta mašti na volju što se sve s time može postići. Često je to prilično siva slika za ljudsku rasu kada nas ta tehnologija ili uništava ili preuzima naše živote. No, to su teme koje čine neke od najboljih knjiga i filmova u ovome žanru. Bez daljnjeg okolišanja, predstavljam vam neke od svojih favorita!

 

2001: Odiseja u svemiru

Film: 2001: A Space Odyssey (1968.), redatelj Stanley Kubrick

Kratka priča: The Sentinel (1951.) i roman 2001: A Space Odyssey (1968.), Arthur C. Clarke

Zanimljiv razvoj događaja u književno-filmskom svijetu… Stanley Kubrick i Arthur C. Clarke su zajedno napisali scenarij za film, koji je na početku bio inspiriran Clarkeovom kratkom pričom, The Sentinel. Clarke je napisao roman 2001 tek nakon što je film izašao. Pravi primjer simbioze!

Bez sumnje kako su i knjiga Arthura C. Clarkea i film Stanleyja Kubricka zauzeli svoje kultno mjesto i poziciju među zvijezdama. No, što misliti o ovome filmu kada ga prvi put gledate s desetak godina? Ne puno, s obzirom da prvih 25 minuta čak nema niti dijaloga. Kubrickovo i Clarkeovo djelo je definitivno štivo za odrasliju publiku, iako je njegova vizuala privlačila različitu publiku. Za one znatiželjnije, pročitajte 17 malo poznatih činjenica o 2001.

 

Mladi Frankenstein

Film: Young Frankenstein (1974.), redatelj Mel Brooks

Knjiga: Frankenstein; or, The Modern Prometheus (1818.), Mary Shelley

“It’s pronounced Fronkensteen”, kaže Gene Wilder u ulozi mlađeg doktora Frankensteina bježeći od svojeg nasljeđa. Jedno od najboljih ostvarenja iz komičnog opusa Mela Brooksa i Genea Wildera, te među najboljim parodijama ikada koja s ljubavlju okreće Shelleynu radnju. Sama poveznica s knjigom je očigledna, ali indirektna jer se ovdje radi o sljedećoj generaciji Frankensteina.

Film je prepun igre riječima i raznih urnebesnih situacija kao što je Peter Boyle, tj. čudovišna kreacija koja pleše na Puttin’ on the Ritz, debata zove li se pomoćnik Igor ili AJgor, ili Gene Hackman kao slijepac koji čudovištu pruža (ne)sigurno utočište. Naravno da je ovo jedan od filmova koji se mogu, i koji ću gledati ponovno i ponovno.

 

Atlas oblaka

Film: Cloud Atlas (2012.), redatelji Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski

Knjiga: Cloud Atlas (2004.), David Mitchell

Roman Davida Mitchella graniči s fantasyjem, ali ima i znanstveno-fantastični futuristički element. Zaista je jedan od čudnovatijih filmova na listi, no ipak prednost dajem knjizi. Čini mi se da film nije ispunio sva očekivanja i neke radnje su ostale nedorečene, što je česta zamka kod djela s više podradnji.

Ono što mi se svidjelo, zapravo najbolji dio filma, to su isti glumci u svih tih šest vremenskih perioda. Vidjeti njihovu transformaciju, ponekad u potpunosti neprepoznatljivu, biser je koji se ipak može vidjeti samo na ekranu. Glumačku ekipu predvode Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving i još neka od iznimno jakih imena u industriji. A kako je glumac Ben Whishaw izjavio u jednom intervju, “ovakvo nešto nikada prije nije pokušano”.

 

Djeca čovječanstva

Film: Children of Men (2006.), redatelj Alfonso Cuarón

Knjiga: The Children of Men (1992.), P.D. James

ZF triler snimljen je prema istoimenom romanu engleske književnice P.D. James. Iskreno mislim da je ovo jedan od najboljih distopijskih filmova ikada snimljenih. Dobitna kombinacija je bestseler priča i režija uspješnog filmaša (Y Tu Mamá TambiénPan’s LabyrinthGravity).

Spomenula bih ponovno prednost koju ekranizacija ima nad knjigom… sve scene u filmu snimane su u jednom kadru. Fantastično obavljeno kada počnete obraćati pažnju na to. Priča funkcionira na više razina, od same bitke za čovječanstvo do vraćanja volje za životom čovjeku koji je davno izgubio nadu. Rođenje djeteta u sterilnom svijetu poprima veće značenje kojim se odlučuje smjer čovječanstva. Naravno da je u tome i bitka protiv autoriteta, kao pravi distopijski film.

 

Kontakt

Film: Contact (1997.), redatelj Robert Zemeckis

Knjiga: Contact (1985.), Carl Sagan

Dječak pita lik Jodie Foster, “are there other people out there in the universe?” Na što mu ona odgovara, “universe is a pretty big place… so if it’s just us, it seems like an awful waste of space”. Postoji li istinitija izjava o mogućem životu u svemiru? Carl Sagan je prvo 70-ih godina napisao scenarij, a kada se snimanje odgađalo, odlučio je objaviti roman. Film je, naravno, ipak snimljen no desetak godina poslije.

Ukratko o radnji, Ellie Arroway je znanstvenica koja pronađe jake dokaze kako izvanzemaljski život postoji i upravo je ona ta koja treba uspostaviti prvi kontakt. Mislim da je i ovaj film obavezno štivo za sve ZF fanove, jer osim te znanstvene strane o mogućnosti kontakta s novim rasama, tu je i debata između znanosti i religije.


Što vi mislite, knjiga ili film? Koji su vaši filmski ZF favoriti?

  • Facebook
%d blogeri kao ovaj: